7. mars 2017

Avslutning, overlevering og avreise

Fredag 3. mars var Havblikkprosjektet definitivt over for Nordnorsk Fartøyvernsenter. Etter en hektisk uke med sluttføring av rigging og elektriske anlegg ble det klart for overlevering av fartøyet til eierene, Foreningen Veteranskøyta Havblikk.

Bommen på formasta med løpende rigg er kommet på plass.

Et stengestag og et wirestag holder stormasta framme. Stanga er 16 mm og wiren 14 mm.

Bomløftet er fast, men kan justeres med kjettingen. For å hive last benyttes 2-skåren 5" blokker med 14 mm kunsthamp. Gaiere er 1-skåren med 4" blokk. Kryssholt er sveist på og kabler til lanterner er koblet. Den siste finishen med maling får dugnadsgjengen ta når det blir varmere i været.

I aktermast er lanterner og radar koblet.

Bomskjøter til mesan.

Her mangler bare mesanen, skjønt vi har ingen bildedokumentasjon på at den har vært benyttet.

Så er det meste gjort, og det er siste natta i havna.
Under er linker til innvendige panorama fra styrhus, maskinrom og lugar;

Styrhus
Lugar
Maskinrom


Avreisedagen er kommet. To primuser, Geir Bringsli og Kjetil Nilsen fra foreninga, monterer nyanskaffede navnebokstaver. De er spesialbestilt og CNC-skåret av 6 mm messingplate. Høyden og bredden er beregnet fra gamle foto. Legg også merke til nytt Volvo-Penta skilt lik det som kom på styrhusfronten etter motorskifte på begynnelsen av 70-tallet. Skiltet er donert av en entusiastisk følger av prosjektet.

Ingar Westjord tar Havblikk ut på en siste testtur før avreise.

Alt ser ut til å fungere.

Så er det avgang. Hele staben på fartøyvernsenteret stiller opp på kaia for å se Havblikk vel avgårde.

En siste runde for fotografen. 5 års opphold i Gratangen er over, og nå skal foreninga høste fruktene av mange tusen timers dugnatsinnsats under restaureringsprosessen. Nordnorsk Fartøyvernsenter takker for oppdraget og det gode samarbeidet. Vi ønsker lykke til med fartøyet og at det vil glede alle som setter pris på kystkultur og nordnorsk fiskerihistorie.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar