4. november 2016

Lys i horisonten

Selv om det går mot mørketid lysner det for Havblikkprosjektet. Det jobbes for fullt for å få henne hjem til jul. Nå gjelder det å fullføre de tekniske systemene, egnerhus og innredningen i lugaren. Kronen på verket blir å reise den rekonstruerte riggen når hun for andre gang går ut av sliphallen.

Den største jobben i denne siste økta er gjenoppbygging av lugaren. Her systematiserer Gunnar snitt fra fotogrammetrimodellen av lugaren til plansjer. Han har lagt på referanselinjer som gir mulighet å måle avstand og høyder fra faste eksisterende punkter som dørk og skott. Det jobbes imidlertid videre med systemer og hjelpemidler slik at båtbyggerene kan bruke 3D-modellen på plassen ombord og kommunisere både med fotoarkivet, prosjektleder og konsulenter via nett uten å måtte springe opp og ned av båten. Dette blir det første prosjektet vi får testet ut gjenoppbygging av innredninger ved hjelp av 3D-modeller.

Det er Håvard som leder innredningsjobben, men her er det Ole som legger underpaneler. Utgangspunktet er 16 x 85 mm pløyde bord. I skutesidene er den imidlertid dimensjonert ned til 12 mm for å kunne bøyes tilstrekkelig. Skott og himling skal deretter kles med malte trefiberplater. På innredninger er det også delvis belagt med respatexplater.

Lufting av skrogkonstruksjonen er ofte en utfordring i lugardelen. På Havblikk er det svanehalser over dekk og det blir åpninger mellom stikkbjelkene ut mot nedgangskappa.

Her ser vi at det blir tett mellom himling og skutesider.

Lektene for kledninga antyder hvor benkene kommer.

Snart er det ferdig kledd og klart for å begynne på innredninger.

Her ser vi hvordan oppbygging av innredningen blir. Her babord side mot rommet. Det er gilde farger!

Styrbord mot rom.

Fram mot skarpen. God gammal 60-talls stil. Moderne glatte flater i sin tid.

På dekk arbeides det med egnerhuset. Anthony monterer spikerslag på vinkeljernkonstruksjonen. Vi hadde ikke så mye dokumentasjon å gå på her, men gamle bilder viser et enkelt egnerhus som er åpent i begge ender.

Anthony har hjelp av vår ny mann Dan, også brite. Nå leder engelskmennene nasjons og distrikts overtaket blant arbeidstokken ved fartøyvernsenteret. Gratangsværingene er oppe på delt andreplass igjen, med vår nye mann Arild på mekanisk.

Vi har valgt å legge pløyde bord på egnerhuset. Dimensjon 20 x 90 mm.

Et gammelt bilde viser at det ligger bord uten tekke på taket av egnerhuset, slik mange sjarkdekk er lagt. Vi legger 30 x 110 mm pløyde bord. Vi slår de sammen med en kittvelling i not og fjær. Rundt ytterkantene blir det lagt flatjern som det legges en enkelt drevtråd mot..

Peder fortsetter med el-komponenter. Her er lyskasteren kommet på plass. Type NOACK HS 260.

Innvendig er det skikkelige brytere og kompasslyset er montert.

Stein-Even sørger for at hydraulikkenpumpa til styremaskinen blir klar.

Hydraulikkoljetanken har fått en puss.

Det samme gjelder tanken for hydraulikken til spillet som venter på montering.

I motorrommet faller dørkplatene på plass rundt den nyoverhalte Volvoen.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar