15. mars 2016

Skansekledning og lenning forts.

Siden forrige blogginnlegg er rekkene ferdigstilte. Mens dette arbeidet har pågått har Endre planlagt omskjøtinga på dekket, og startet med haka- og randplanker. Når venneforeninga overtok Havblikk var størsteparten av rekkene i aluminium. Foreninga fikk tillatelse fra RA til å tilbakeføre til trerekker hele veien rundt. Rekonstruksjonen er basert på spor etter de gamle rekkestøttene, og bildemateriale slik Nils beskrev i forrige blogginnlegg.

Endre prøver bb lenning på fordekket. For å dra den ned mot rekkestøttene bruker han et av våre hjemmelagde spesialverktøy.
Jay tilpasser tappene på rekkestøttene som lenningen skal felles ned over,
Lenningen prøves. Endre vurderer linjene.
Jay tilpasser en "kalv". Disse er skjøtestykker som lasker sammen de lengre delene av lenningen.
Kalven felles, og må prøves flere ganger før den passer optimalt.
God tilpasning. Det er knapt mulig å se overgangene mellom kalv og lenningsplankene.
Overgangene mellom de forskjellige bitene finhøvles.
Overgangene mellom lenningene på hoved- og fordekket er rekonstruerte etter bilder og litt kvalifisert gjetning. Lenningen på hoveddekket er felt inn mot første rekkestøtta på fordekket
Gammelt bilde som viser det samme partiet.
Buene som danner overgangene mellom lenningene er ikke felt med tapper mot lenningene, kun spikret. Den øvre lenningen skal imidlertid kappes ved buen og deretter legges to halvrundjern langs kantene i overkant på lenningen. Grovere halvrundjern skal også legges langs ytterkant av den øvre lenningen og fortsettelsen av lenningen fra hoveddekket frem mot baugen.
Her lager vår lærling, Tostein Rønning, den aktre halskluten. Denne har omlag samme funksjon som kalvene i lenningene, men forbinder også lenningene til akterstevnet.
Halskluten prøves etter grovtilpasning.
Jay jobber med kalvene på fordekket.
Skansekledninga på fordekket er ferdig oppbygd. Fortsettelsen av lenningen ved hoveddekket danner fenderlist her.
En dypt konsentrert Jay borer hull for bolter gjennom kalv og lenning. Her gjelder det å holde riktig retning på boret, ellers blir det bare tull og oppattarbeid.
Her er kalven Jay jobbet med på forrige bilde ferdigmontert. Også her har Jay gjort en glimrende jobb med tilpasninga.
Halskluten Torstein jobbet med, er her ferdigmontert.
Lenningene er spikret fast til rekkestøttene via rekkeboltene.
Mens lenningene ferdigstilles går Endre igang med hakaplankene til fordekket.
Jay prøver den siste kalven.
Her er lenningene ferdige. Det skal ikke monteres halsklut ved forstevnet på Havblikk. I stedet kommer her et spesialtilpasset stålbeslag med baugruller og stevnhatt. På bildet er vi allerede godt igang med å legge dekket på forut.
Et bilde fra tidsrommet for tilbakeføringa viser hvordan baugen var med de opprinnelige rekkene.
Overgangen mellom lenningene på hoved- og fordekket sett utenfra. Vi ser hvordan lenningen fra hoveddekket går over i fenderlista ved fordekket
Den aktre halskluten.

2 kommentarer: